Højer

Den lille sydvestjyske by Højer

Byen med de vilde stormfloder: Tusindvis er druknet her

Den lille sydvestjyske by Højer er ganske vist idyllisk, men ved digerne tæt på byen fortælles en dramatisk historie om stormfloder og oversvømmelser

Af: Jesper Møller

 
  • Sydvestjyske Højer er både hyggelig og smuk, men høje vandstande har gennem tiden præget den lille by. Her ses den gamle mølle, som er Højers ubestridte vartegn. (Foto: PR)

    Sydvestjyske Højer er både hyggelig og smuk, men høje vandstande har gennem tiden præget den lille by. Her ses den gamle mølle, som er Højers ubestridte vartegn. (Foto: PR).

    En pludselig og højlydt skræppen fanger vores opmærksomhed, og straks efter letter en mindre flok bramgæs fra jorden ganske tæt på os. Vi forstår ikke hvorfor, før vores fuglekyndige ledsager triumferende peger op i luften og rækker os sin kikkert.

    Og ganske rigtigt. Deroppe svæver en havørn majestætisk rundt på jagt efter et måltid, og det var tydeligvis den, der skræmte gæssene op.

    Det lille stykke naturhverdag udspiller sig helt nede i Danmarks syd vestligste hjørne ved Vidå Sluse. Her munder Vidåen, der er Danmarks tredje største vandløb, ud i Vadehavet efter at have passeret gennem Tøndermarsken.

    Vidå Sluse er bygget for at regulere vandstanden i området. Ved at lukke slusen ved storme fra vest kan man blandt andet forhindre, at havvandet presses op i Vidåen med oversvømmelser til følge.

    'Byen bag diget' er Højers tilnavn. (Foto: PR)

    Vidå-slusen er en del af den seneste foranstaltning i den evige kamp mod stormfloder fra vest. Gennem århundreder var tusindvis af mennesker og dyr druknet ved de lejlighedsvise oversvømmelser, og derfor byggede man i 1861 et stort dige samt Højer Sluse lige syd for byen af samme navn.

    Fremskudt dige
    To voldsomme stormfloder i januar 1976, hvor Tøndermarsken og Tønder by blev evakueret under den ene, var dog tæt på at ødelægge det gamle dige.

    Derfor besluttede man at opføre det såkaldte fremskudte dige, der blev indviet i 1982. Diget er otte meter højt, 150 meter bredt og 12 km langt, og det løber helt fra Emmerlev Klev i Danmark ned til Hindenburg-dæmningen i Tyskland.

    Den såkaldte stormflodssøjle ved Vidå Sluse markerer med metalringe, hvor højt vandet har stået under tidligere stormfloder. (Foto: Jesper Møller)

    Den såkaldte stormflodssøjle ved Vidå Sluse markerer med metalringe, hvor højt vandet har stået under tidligere stormfloder. (Foto: Jesper Møller)

    Vidå Sluse er en del af det fremskudte dige, hvis sti er et dejligt sted at spadsere eller cykle. Fuglelivet er rigt, og der blæser næsten altid en forfriskende vind.

    På helt almindelige dage er der en forskel på høj- og lavvande på hele 1,9 meter, så på nogle tidspunkter er havbunden ud for diget helt tørlagt.

    Både ved Vidå Sluse samt ved den gamle Højer Sluse står der en såkaldt stormflodssøjle. Det er en høj pæl, hvor metalringe med årstal og højde illustrerer, hvor højt vandet har stået på stedet under stormflodernes hærgen.

    Se også: Danmarks vildeste vandrerute  

    Hvor pælen ved Højer Sluse viser stormfloderne fra før 1981, er de tilsvarende fra 1981 og fremad markeret ved Vidå Sluse. Her er en vandstand på hele 4,97 meter over ‘dansk normal nul’ fra stormfloden i 1981 det hidtil højeste.

    Tæt på Vidå-slusen kan du i Tøndermarskens Naturcenter få mere at vide om det flade vidstrakte marsklandskab med kanaler, fugle og græssende får, som både Højer by og dige områderne ligger omgivet af.

    Idyllisk marsk by
    Nord for sluserne ligger Højer by, som man i modsætning til gamle dage ikke længere kan sejle helt ind til.

    I den idylliske marsk by finder du en stribe gamle huse og gårde fra 1700- og 1800-tallet. Den lille stråtækte rådhusbygning fra 1803 på torvet er et godt eksempel.

    Højer rummer en del ældre bygninger fra 1700- og 1800-tallet. (Foto: PR)

    Den mest berømte bygning og største seværdighed er dog uden sammenligning Højer Mølle, der er byens ubestridte vartegn. Møllen stammer fra 1857 og er en såkaldt hollandsk vindmølle. Den er 22 meter høj og dermed en af de højeste af sin art i Nordeuropa.

    Der blev malet korn og drevet kornhandel i møllen helt frem til 1972, og takket være flere efterfølgende renoveringer fremstår den i dag nærmest intakt.

    Møllen er nu museum med to faste udstillinger om henholdsvis mølleriets historie samt Tøndermarskens natur- og kulturhistorie.

    Gå endelig ikke glip af en tur op i toppen af møllen, hvorfra du har en fremragende udsigt over Vadehavet og det flade marsklandskab.

    Visse dage males der stadig mel i møllen, hvilket er ganske spændende at overvære. Melet kan købes i museumsbutikken – en spøjs og brugbar souvenir.

    En kendt pølse by

    Højer Pølser er kendt for at lave gode pølser. (Foto: PR) Højer Pølser er kendt for at lave gode pølser. (Foto: PR)  

    Selv om Højer blot har 1.200 indbyggere, finder du her en af landsdelens mest berømte fødevareproducenter.

    Det handler om Højer Pølser, hvor man siden 1897 har fremstillet pølser efter gamle sønderjyske opskrifter. Virksomheden drives i dag af brødrene Jan og Gerd Müller, der er fjerde generation efter grundlæggeren Andreas Christian Müller.

    Højer Pølser er lidt af institution inden for pølse-kredse, og virksomheden har gennem tiden vundet over 300 guld- og sølvmedaljer ved messer og konkurrencer i ind- og udland.

     

Del på Facebook