NYT LIV i HØJER VANDTÅRN

 

PRESSEMEDDELSE

fra Højer Lokalråd

Nu kommer der snart

NYT LIV i HØJER VANDTÅRN – fra vandtårn til ´fyrtårn´

Højer Lokalråd har over de sidste år arbejdet for at overtage Højer Vandtårn efter Tønder Vandforsyning, der ikke længere havde brug for tårnet. Vandtårnet er en markant og synlig bygning, som bør bevares, men-te et enig lokalråd. Tårnet bygges lige nu om med midler fra mange fonde og fra kommunen – og åbner i april 2015 for gæster, skolebørn m.fl. som ´fyrtårn´ eller udsigtstårn til marsken.

Tårnet er en enkel, funktionel og dermed også meget specialiseret bygning. Den er fra 1934 og om noget symbolet på en samfundsudvikling, der kom hele byen til gode på et tidspunkt, hvor ridende vand var en luksus. Nedlagt som værk og uden ny fremtid var der en reel trussel om nedrivning, hvis forsyningen ikke fandt nogen til at købe eller overtage tårnet. Dét fik lokalrådet til at handle.

Den igangværende ombygning af tårnet sker i respekt for den enkle bygning. Projektet består af en ny flot vindeltrap-pe fra gulv til loft, og en udsigtsbalkon, der giver mulighed for at gå hele vejen rundt og se byen, landskabet og vade-havet i klart vejr. Murværket er gået efter, nye døre og vinduesglas kommet til sammen med en ny indretning af stue-etagen og adgangsforholdene – med bedre tilgængelighed. Den lokale entreprenør – og rådgiverne – har haft udfor-drende opgaver undervejs. Fra afmontering af vandværksinstallation og pumper til at hamre gennem vandtankens bund til nyt trappehul og gennem de meget tykke betonvægge til dør til udsigtsbalkon. Men alt går efter planen, og næste trin er montering af trappe og balkon i de næste par uger. Alle er velkomne til at kigge forbi og følge med i byg-geriet.

Mens planlægningen, fundraising og selve byggeriet har stået på, har Foreningen Højer Vandtårn haft travlt med at se frem ad og planlægge hvad der skal ske, når tårnet står færdigt. Foreningen bygger på frivillige kræfter i byen, og alle der vil være med i udviklingen kan blive medlem. – enten som støtte- eller som aktivt medlem. Én idé er at etablere en udstilling/er om for eksempel ´Vandets vej´ eller ´Vandtårnenes historie´ for gæster og måske især skolebørn som et første bidrag i vandtårnets nye liv. Foreningen planlægger også på sigt at omdanne grunden omkring vandtårnet til Højers Have; en offentlig have med eksempler på lokale planter, plads til undervisning og mulighed for at mødes.

Projektet ligger klart – og med selve tårnet færdigt, går starten til at søge fonde og byen borgere om støtte til den næste fase.

FAKTABOKS

Medlemskab af Foreningen Højer Vandtårn kan tegnes ved henvendelse til formand Harry Nielsen, der træffes på Motel Højer, info@motel-hoejer.dk eller tlf. 74 78 28 18

Ombygningen har et samlet budget på ca. 2 mio. kr. Projektet kom fra start, da Lokalrådet modtog kr. 900.000 fra Realdania´s kampagne Byggeriets Ildsjæle i 2013. Budgettet bygger derudover på positiv opbakning og støtte fra Landdistriktsudvalget i Tønder Kommune, fra Mærsk fondet samt fra LAG, EU-landdistriktsmidler i dag under Ministeriet fra by, bolig og landdistrikter samt Landsbypuljen, Tønder Kommune.

CEByfornyelse er konsulent og arkitekt, Rambøll ingeniør rådgiver og Schack Trapper hovedentreprenør på ombygningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *